Właściwości zdrowotne cebuli – to musisz wiedzieć!

0
23

W słynnym wierszu Jana Brzechy „Na straganie” na widok cebuli burak zatyka nos i mówi: „Ja chcę żonę mieć buraczą, bo przy pani wszyscy płaczą.” I z tym właśnie kojarzy nam się cebula. Podczas krojenia tego wielowarstwowego warzywa każdy z nas roni niejedną łzę. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę ze zdrowotnych właściwości cebuli. Dlaczego warto ją jeść?

Cebula i jej składniki odżywcze

To głównie olejki lotne sprawiają, że cebula podrażnia nasze kanaliki nosowe oraz oczy, wywołując nadmierną produkcję łez. Rekompensatę stanowi jednak bogactwo wartościowych składników odżywczych, które powinny przekonać nas do częstszego dodawania cebuli do potraw.

Znajdują się w niej cenne minerały, takie jak: krzem, wapń, potas, fosfor, siarka, sód i cynk. W cebuli nie brakuje też witamin z grupy B, witaminy C, E, K, PP, A oraz flawonoidów. Cebula charakteryzuje się niską kalorycznością, z powodzeniem możemy włączyć ją do codziennej diety i jeść w zasadzie bez ograniczeń. Stanowi idealny dodatek do kanapek, past kanapkowych, sosów, mięs, makaronów i zup. Klasyką jest jajecznica z podduszoną na maśle cebulą.

Nie tylko na przeziębienia

Syrop z cebuli jest naturalnym antybiotykiem stosowanym w chorobach układu oddechowego. Gdy męczy nas suchy kaszel, nie ma nic prostszego od przygotowania syropu w zaciszu własnego domu. Dwie drobno pokrojone cebule wystarczy zasypać dwoma łyżeczkami cukru i odstawić na noc. Warzywo puszcza sok, który należy pić co najmniej 3 razy dziennie. Specyfik nawilża ściany gardła i tchawicy, ułatwiając odkrztuszanie flegmy. Działa oczyszczająco, przeciwzapalnie, zabija bakterie.

Właściwości zdrowotne cebuli pomagają w wielu obszarach. Stosowana na infekcje skóry, łagodzi podrażnienia, ale również dużo poważniejsze zmiany np. trądzik, czyraki, oparzeń, czy pęknięcia.

Cebula zawiera w sobie enzymy, polecana jest więc jako produkt przyspieszający przemianę materii.

Regularnie powinny spożywać ją osoby cierpiące na schorzenia reumatyczne. Cebula przyczynia się bowiem do usuwania nadmiernej ilości wody z organizmu. Wykazuje także działanie moczopędne. Obniża poziom cukru we krwi, a to dobra wiadomość szczególnie dla cukrzyków.

Cebula zwiększa odporność organizmu. Warto pamiętać o niej szczególne podczas chłodniejszej pory roku, kiedy to z większą łatwością zapadamy na grypę i przeziębienia.

Wydawałoby się, że jest to warzywo zbyt powszechne na to, aby mogło wykazywać tak różnorodne działanie na ludzki organizm. Jak widać, to właśnie w prostocie jest siła. Łatwo dostępna, tania cebula może przyczynić się do pozytywnych zmian w naszym ciele.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here