Czarnuszka to roślina, która zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Dodawana jest do takich produktów jak wafle ryżowe, pieczywo, a z jej nasion pozyskuje się również olej. Jak to się stało, że trafiła do polskiej kuchni, jaki wpływ ma nasz organizm i jak ją spożywać?
Skąd wzięła się czarnuszka?
Czarnuszka jest gatunkiem rośliny z rodziny jaskrowatych. Początkowo znana tylko w Iraku i Turcji, szybko rozprzestrzeniła się po całym świecie. Pierwotnie uprawiana była wyłącznie jako przyprawa. Z biegiem lat olej z ziaren czarnuszki uznany został za napój o niezwykłych, zdrowotnych właściwościach. W Egipcie fiolkę z jego zawartością chowano nawet razem ze zmarłymi. W zaświatach miał im bowiem pomóc w razie wystąpienia problemów ze zdrowiem.
Właściwości czarnuszki
Obecnie czarnuszka jest coraz częściej używana podczas gotowania. Jej korzenny smak i zapach dodają aromatu potrawom, często stosowana jest zamiennie z pieprzem. Jest to jedna z niewielu przypraw o tak zróżnicowanym działaniu, która ma zbawienny wpływ na ludzki organizm. Usuwa z niego toksyczne substancje, działa przeciwnowotworowo. Jest bogata w takie komponenty jak:
– tymochinon – działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie;
– kwasy tłuszczowe, m.in.: oleinowy, palmitynowy, linolowy – obniżają stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegają powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych;
– biotyna – wzmacnia skórę, włosy i paznokcie;
– witamina E – odgrywa dużą rolę jako przeciwutleniacz;
– flawonoidy, sterole, alkaloidy – wpływają pozytywnie na nerki.
Pod jaką postacią przyjmować czarnuszkę?
Ten turecki specyfik występuje w dwojakiej formie. Zatem jak jeść czarnuszkę? Jej ziarna mogą posłużyć jako przyprawa do zup, past kanapkowych domowej roboty, potraw mięsnych, kiszonych warzyw. Wspaniale komponuje się z tymiankiem, kolendrą, słodką papryką i kminkiem.
Jeśli chcemy szybciej dostrzec rezultaty jej spożywania, możemy przyjmować ją w płynnej postaci. Tutaj wybór należy do nas. W sklepach spożywczych możemy zakupić olej z czarnuszki lub przygotować napar z jej ziaren. Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie miodu z czarnuszki. W tym wypadku łyżkę miodu pszczelego wystarczy zmieszać z łyżeczką zmielonej czarnuszki.
Dawkowanie
Jeśli do swojej codziennej diety olej z czarnuszki postanowiliśmy włączyć olej z czarnuszki, codzienna dawka powinna wynosić 2-3 łyżeczki.
Jak przygotować napar? Jedną łyżkę rozgniecionych ziaren zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na pół godziny do wystygnięcia. Taka porcja wystarcza na jeden dzień. Rano i wieczorem wypijamy 100 ml mikstury. Co ciekawe, możemy nią także przemywać twarz. Napar z czarnuszki wykorzystywany jest do walki z wypryskami i trądzikiem.