Cenne właściwości czekolady ciemnej i deserowej

0
25

Dietetycy biją na alarm: nadużywanie cukru jest szkodliwe dla zdrowia! Słodycze tuczą! Czekolada…- właśnie – a czekolada?

Czekolada – „gorzka woda” – słodka tabliczka

Podobnie jak słodycze, czekolada jest wyrobem cukierniczym, powstałym z miazgi kakaowej owocu kakaowca, tłuszczu kakaowego lub dodatku innego tłuszczu, środka słodzącego, czyli najczęściej cukru oraz innych składników, takich jak mleko czy śmietana.

W Europie nasiona kakaowca pojawiły się dopiero w XVI wieku, przypuszczalnie przywiezione przez Krzysztofa Kolumba podczas jego podróżach po nowo odkrytych lądach. Jednak ziarna nie zostały docenione przez możnowładców – Europejczycy nie wiedzieli, w jaki sposób złagodzić gorzki smak napoju, więc ziarno kakaowca ulokowano w silosach, gdzie przeleżało do siedemnastego wieku. Ten wiek okazał się przełomowy – po raz pierwszy, drobno roztarte ziarna zmieszano z cukrem i zalano ciepłą wodą. Okazało się, że napój zyskał na smaku i można było go już spożywać bez uczucia goryczy.

Po kilku latach postanowiono udoskonalić smak napoju, zagęszczając go, dodając do niego słodką śmietankę, wanilię i bakalie, co pozwoliło stworzyć zupełnie nowy, bardzo smaczny produkt. Początki były trudne – tabliczka czekolady była bardzo droga, więc mogli pozwolić sobie na ten przysmak tylko najzamożniejsi, lecz gdy wzrósł popyt na czekoladę, jej produkcja na tyle staniała, że stała się dostępna dla większości smakoszy.

Czekolada w tabliczkach

Czekolada występuje w różnych postaciach, może to być twarda tabliczka, gotowy proszek do picia po zalaniu go wodą lub mlekiem, sos czekoladowy, polewa czekoladowa, lukier oraz czekolada do fontann. Smak czekolady zależny jest od dodanych składników oraz ilości naturalnego kakao – w czekoladach gorzkich może być go od 65-90%, w czekoladzie deserowej od 45-65% a w mlecznej do 45%. Czekolada biała nie zawiera ziarna kakaowego, lecz nazywana jest tak przez dodatek tłuszczu kakaowego. W innych produktach czekoladowych znajduje się dużo mniej kakao.

Właściwości czekolady

Czekolada, poprzez dużą zawartość tłuszczów i cukrów zaliczana jest do wyrobów wysokokalorycznych: 100 gram czekolady twardej może zawierać nawet 530 kcal, lecz właściwości odżywcze ziarna kakaowca są tak cenione, że jest zaliczana do produktów przynoszących więcej korzyści zdrowotnych aniżeli szkód. Przedstawmy je:
najwięcej składników odżywczych, dobroczynnie wpływających na zdrowie człowieka ma czekolada gorzka, z wysoką zawartością kakao.
Największą jej wartością jest błonnik, który reguluje pracę układu trawiennego; następnie to żelazo, występujące w ilości 67%, magnez, miedź, potas, mangan oraz potas, fosfor, cynk i selen. Czekolada posiada również naturalne właściwości pobudzające, przez zawartość kofeiny i teobrominy. Te dwie ostatnie substancje występują w niewielkich ilościach, nie wpływają na rytm spania i czuwania.
Gorzka czekolada pełna jest antyoksydantów, takich jak polifenole, flawonole i katechiny.

Produkt ten sprawdza się jako środek pomocniczy w leczeniu chorób serca, nadciśnienia oraz łagodzi stany zapalne organizmu.

Czekolada ma również inną, bardzo oryginalną zaletę, otóż poprawia humor, funkcjonowanie mózgu, chroni skórę przed uszkodzeniem podczas opalania na słońcu oraz znakomicie smakuje. Można ją kupić jako jednoimienną lub z dodatkami, takimi jak miód, orzechy, bakalie, chrupki, draże i wiele innych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here