Jakie jeść węglowodany dobre – porady i praktyki

0
33

W dzisiejszych czasach dostęp do gotowego jedzenia jest wprost na wyciągnięcie ręki. Zamawianie jedzenia w restauracji, diety pudełkowe, gotowe dania w supermarkecie – na upartego można by wcale samodzielnie nie gotować. Zanim jednak ktoś zdecyduje się na taki tryb życia, powinien nauczyć się czytać składy produktów.

Jak prawidłowo czytać etykiety produktów?

Według obowiązujących przepisów prawa, każdy produkt spożywczy powinien być oznaczony tabelą wartości odżywczych oraz składem. Taka tabela pokazuje wykaz procentowy ile czego dany produkt posiada – od ilości tłuszczów, przez białko aż po węglowodany Dobre rozumowanie etykiety powoduje, że człowiek jest w stanie decydować o tym, co chce a czego nie chce jeść. Bardzo ważnym punktem w tabeli są węglowodany, a raczej ich podział. Wskazuje on na ilość cukrów prostych, czyli takich, których lepiej w diecie unikać. Nadmierne pochłanianie cukrów nie złożonych powoduje na dłuższą metę problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy otyłość. Dietetycy biją na alarm, pokazując statystki otyłości w Polsce czy innych krajach. Jak zatem wybierać te dobre węglowodany? Jaki sposób żywienia wdrożyć w swoje życie?

Czym jest dieta ketogenna?

Już od wielu lat wiadomo, że to nie tłuszcze powodują rozwój nadmiernej tkanki tłuszczowej. Za nieestetyczne boczki na naszym ciele, odpowiedzialny jest właśnie cukier. Ma tu również znaczenie ilość przyjmowanych dziennie kalorii versus realne zapotrzebowanie na nie. Na rynku znanych jest wiele diet odchudzających. Najbardziej skuteczna jest dieta ketogeniczna, oparta na jedzeniu głównie zdrowych, nienasyconych tłuszczy, w tym jaj, orzechów, mięsa oraz na przykład avocado i olejów. Oczywiście, je się tutaj tylko węglowodany dobre, a nie te pochodzące z cukrów prostych. Źródłem tych węglowodanów mogą być na przykład owoce o niskiej zawartości cukrów, jak jagody, maliny czy borówki. Unika się tu słodkich warzyw, jak marchewki czy ziemniaki. W przypadku tej diety, organizm wpada w stan ketozy, co oznacza, że potrafi zamienić tłuszcz w energię.

Dlaczego warto jeść węglowodany dobre?

Stosowanie przez dłuższy czas jakiejkolwiek diety, nie jest korzystne dla naszego organizmu. Prowadzi to do licznych niedoborów. Rezygnowanie z węglowodanów to nie jest dobry pomysł. Całkowite wykluczenie ich z diety może powodować brak energii, apatię czy choroby nerek. Cukry złożone są potrzebne nam do codziennego funkcjonowania. Warto jednak stawiać na dobre węglowodany, takie jak ciemne razowe pieczywo, pełnoziarniste makarony, kaszę czy ryż.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here