gpsd.pl

gpsd.pl – moda, uroda, lifestyle, dieta

Lifestyle

Dynia właściwości zdrowotne i sposoby obróbki

Po szalonych wakacjach, lecie pełnym słońca przychodzi czas na przywitanie kolejnej pory roku. Dla wielu jest to bolesny etap, ponieważ ciężko jest im sobie wyobrazić kolejne pół roku w deszczu i śniegu. Nie da się ukryć, że każda pora roku ma jednak w sobie coś, za co warto ją docenić. Jesienią na rynku pojawiają się kolejne pyszne owoce i warzywa, takie jak śliwki, gruszki, dynia Właściwości zdrowotne tych zbiorów są wprost nieocenione. Warto włączyć je do swojego menu, zwłaszcza dynię.

Jakie są właściwości zdrowotne dyni?

Na świecie występuje około 20 gatunków dyni. Warzywo to, niezależnie od gatunku, wykazuje jednak te same, prozdrowotne właściwości. Najważniejszym powodem, dla którego warto spożywać dynię jest fakt, iż działa ona przeciwzapalnie oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Jej spożywanie wiąże się również z dostarczaniem do organizmu wielu cennych substancji odżywczych. Należą do nich przede wszystkim witaminy z grupy A, B oraz witamina C, która wzmacnia organizm i poprawia jego odporność. Ponadto wiele pierwiastków, potrzebnych do codziennego funkcjonowania, takich jak potas, magnez czy wapń posiada właśnie dynia Właściwości zdrowotne, o których nie sposób nie wspomnieć, to regulowanie poziomu cukru we krwi. Zawartość beta-karotenu w dyni pomaga w likwidacji wolnych rodników w organizmie. Dodatkowo, dynia jest jednym z najmniej uczulających warzyw, dlatego poleca się ją podawać jako jedną z pierwszych podczas rozszerzania diety niemowlaka. Oczywiście, ona również może wywołać uczulenie, jednak zdarza się to naprawdę rzadko.

Jak przyrządzić dynię?

Już pod koniec września rozpoczyna się prawdziwy dyniowy sezon. Warzywo to można dostać wszędzie – zarówno w lokalnych warzywniakach jak i większych supermarketach. Dynie mają przeróżne kształty, kolory i wielkości. Na początek swojej dyniowej przygody, warto wybrać pomarańczową hokkaido. Jest ona dość mała i łatwo się ją obrabia. Daniem, które co roku powinno zagościć na każdym polskim stole, jest bezapelacyjnie zupa krem z dyni. To świetny, rozgrzewający posiłek, który wyśmienicie smakuje z dodatkiem mleczka kokosowego. Wystarczy obrać dynię, pokroić ją w kosteczkę i piec w piekarniku przez około 30 minut. Po tym czasie upieczone warzywo blenduje się wraz z wcześniej przygotowanym bulionem. Na koniec dodaje się przyprawy – kurkumę, zioła prowansalskie, bazylię i dodaje mleko kokosowe. Dynia fajnie sprawdzi się również jako dodatek do leczo albo wytrawnych koktajlów. Sporo osób również robi z niej przetwory.